Soutěžní otázku najdete již tradičně pod článkem. Pozorný čtenář se dozví odpověď v rozhovoru.
Přeji Vám příjemné čtení.
Ahoj Romane a Davide Pro mě osobně jste velmi příjemným překvapením na české rock metalové scéně. Představ nám prosím historii kapely.
Roman: Ahoj, Tak kapela byla založena někdy v březnu roku 2004 na zimním stadionu v Chomutově rozpadem tehdejší kapely Capital Punishment. Působil v ní, mimo dalších členů, zpěvák Ave, bývalý bubeník iksleftů Míra a těsně před rozpadem jsem přišel já, v té době kytarista, dnes už rozpadlých, 5th Apríl spolu Mírou. Víťa byl z Kadaňské kapely Daimonion, kterého jsme pozvali na zkoušku a jemu se zalíbilo s námi tvořit. V tomto složení jsme stvořili několik demo CD (Those we don´t speak, Call all angels) a dále vyhráli německou soutěž Erzgebirgischer Rockpreis 13.08.2005 (Annaberg-Buchholz). Květnu 2006 nás Míra opustil pro kapelu 5th Apríl a nahradil ho skvělí bubeník Valenťák z Teplické Konzervatoře. V tomto pozměněném složení jsme natočili tři demo CD (Blue, Blue Evenings, Identity) vyhráli skutečnou ligu 2007, můzu 2007, českou rockovou ligu 2008. Od září roku 2008 jsme sestavu výtečně rozšířili o kataristu Ivánka, který v té době ukončil působení v Jolly Joker. Natočili jsme první videoklip který je k přehrání například na youtube. Vydali naše Debutové CéDé „POTEŠMA“ a jedeno demo.
Bylo těžké na Chomutovsko sehnat dobré muzikanty? Záměrně říkám dobré, protože ve Vaší hudbě je slyšet vyspělost hráčů.
David: Jsou to opravdu léta dřiny. Na počátku to nebylo takové jako teď. Více méně my jsme měli obrovské štěstí na skvělé muzikanty, ale hlavně skvělé osobnosti. Takže vyspívání kapely bylo přirozené, jak zkušenostmi a pílí, tak právě zmiňovaným příchodem dobrých hráčů. Je to opravdu štěstí, protože bychom se za normálních okolností nikdy nesešli. Je to směs různých lidí, různých pocitů a to dodává zvláštnost tváře X-Left To Die.
Měli jste hned od začátku jasno, že chcete hrát crossover?
Roman: Od začátku jsme měli jasno, že se nechceme ubírat pouze jedním směrem. První písně jsme popisovali jako emotivně tvrdé až drzé. Každý z nás vkládal a vkládá do hudby jiné žánrové zabarvení proto jsme vytvořili vlastní postoj ke stylu a to bluecore, ve kterém můžete nalézt naši rozmanitost. Bluecore je pro nás vyjádření smutku, ale i dekadentní, místy až ironická radost ze života.
Nechtěli jste se věnovat metalu?
Roman: Celek je složen z různých hráčů a Ti stylem, co se týče poslechu, zaplouvají do různých kategorií. Zpěvák David a bubeník Valenťák z nás měli v hudbě k metalu nejblíže, ale v celkovém postoji x-left to die se metal nikdy neprosadil. Máme rádi melodie, zajímavé převraty, tvrdé a úderné chvíle. Osobně mě samotný metal nikdy pořádně nezaujal.
Ve Vaší hudbě je spousta hudebních stylů, od popovějších pasáží až po metalové smrště. Zkřížit všechny tyto styly není sranda. Vám se to daří znamenitě, ale mám pocit, že právě metalové pasáže Vám sedí více.
Roman: Znatelný je v našem stylu spíše nu-metal a co nám sedne budeme stále hledat. Rozmanitost bude snad vždy důležitá.
Právě Vám vyšlo nové CD s názvem „POTEŠMA“. Můžeš ho čtenářům představit?
David: Toto naše první album jsme nahráli ve studiu „Propast“ u Petra Jandy v měsíci lednu….Potom, v březnu, byly nahrávky míchány a másterovány ve studiu Bitech vynikajícím odborníkem Ecsonem Waldesem. Ten tomu dodal originální zvuk a poťouchlou zvláštnost smíchanou s provokací. Přesně nám pomohl vybouchnout naše pocity do povětří. Deska obsahuje 13 skladeb našeho nejsilnějšího repertoáru. Posluchač tam nalezne ponuré a zároveň veselé „pomalejší skladby“ , ale také totálně umrtvující opravdu tvrdé nášlapy. Myslím si , že se určitě posluchači mohou těšit.
Můžeš vysvětlit, co POTEŠMA znamená? Je to vskutku netradiční a originální název.
David: POTEŠMA znamená spoustu věcí. Dokonce v tom slově přesmyčkou písmen můžeš najít až na dvacet osm slov. Samozřejmě, že pro nás něco znamená, ale prozatím bych zůstal jen u zvláštního názvu, musí postačit. Protože jsem se rozhodli, že vysvětlení jen tak nezveřejníme. Hodláme na našich webových stránkách (http://www.xlefttodie.cz) udělat soutěž, kdo přijde na to, co to znamená. Každý druhý měsíc vybereme člověka, který to uhodne, nebo bude alespoň blízko a odměníme ho novým CD.
Aby té originality nebylo málo, tak se musím zmínit o obalu tohoto CD. Myslím, že je naprosto povedený. Nevzpomínám si, že bych někde něco podobného viděl. Je z toho cítit ta bolest. O to asi autorovi šlo.
David: Nemohli jsme pořád přijít na to jak vyjádřit pocity i po designové stránce. Nakonec nám s tím pomohl chlapík jménem KuRz, který mimo jiné zpívá v Kapele „ATARI TERROR“. Vlastnoručně nám namaloval obraz, při jehož malbě poslouchal písně z POTEŠMA a vkládal do něj pocity, jak to na něj působí a proto, že nás zná a pro tuto hudbu má velice dobře vyvinuté chuťové buňky, stvořil dokonalý obraz, který vyjádřil to, co slovy nelze.
Považujete ho za debutové album? Vím, že jste natočili nějaké dema.
David: Určitě, protože na předchozích demo nahrávkách, jsme hodně experimentovali a spíše sami sebe hledali ve zvuku o kterém jsme ještě neměli jasno a když už později měli, nedařilo se nám nalézt ten správný zvuk, co jsme měli na mysli. Odtud právě máme tak bohaté zkušenosti s nahrávacími studii. Každopádně, jsme nakonec toho dosáhly a zvuk na albu se téměř ztotožnil s naší představou a rozhodně si za tím stojíme. Proto toto album považujeme za debutové.
Předpokládám, že jste si jej vydali sami.
Roman: Ano, ale pomohl nám s tím náš manager a přítel Jirka Knop, který nám organizačně i finančně velmi pomáhá. Sami bychom se k vydávání a nahrávání řádného CD dostávali ještě určitě nějakou řádku let a kdo ví jestli.
Zkoušeli jste se nabídnout nějaké vydavatelské firmě? Podle mého názoru by po vás museli sáhnout mnohé firmy.
Roman: Přímo k vydavatelské firmě jsme se nepokoušeli dostat. Třeba jednou přijde jejich zájem a pokud víš o nějaké, která by po nás sáhla, kontaktuj našeho managera, budeme velice rádi za jakoukoliv pomoc.
Cítíte na novém CD nějaký posun od předešlých nahrávek?
David: Rozhodně. Hlavně co se týče zvuku a přesnosti v hudbě. Celé to zní profesionálněji a dravěji.
Máte představu o tom, jak se vaše CD prodávají?
Roman: Prodej CD je myslím, v dnešní době internetu, velmi svízelný. Na každém koncertu od vydání debutového CD zaznamenáváme jejich prodej, ale dnes se hudba šíří myslím úplně jinak. Dokonce i věřím, že už se naše CD kopíruje a rozesílá mezi fanoušky, kteří si CD pořídili. Přiznávám, ….sám jsem si CD nekoupil už pěknou řádku let, proto jsme velmi potěšeni, při prodeji každého kusu. Zájemci si dokonce na mailu iksleftackapotesma@centrum.cz mohou CD objednat a objednávají, máme totiž fanoušky i v jiném kraji než severočeském a dostat se osobně na živo do všech končin našeho kraje není tak jednoduché, aby si pro ně mohli osobně.
Ve středu 3.6.2009 se vám splnil sen, stát se předkapelou legendární kapely „MARILYN MANSON“. Jaké jsou vaše pocity z této události?
David: Ano je to tak, až možná dneska mi to vše dochází. Je to neuvěřitelný pocit a obrovská pocta. MM miluji od svých třinácti let a nechyběl jsem ani na jednom představení tohoto pána. Letos se mi podařilo vystupovat na jeho show, proto mi to na této akci vyhnalo slzy do očí. Byl to zážitek, který už se asi nebude opakovat.Velmi mě těší, že si nás prý údajně management MM vybral osobně. Jsem tedy nesmírně šťasten a dojat. Nemůžu to ani vyjádřit.
Je pro Vás problém sehnat koncert? Máte nějaký management nebo si ho děláte sami? Existuje u Vás výměna koncertů s různými kapelami?
Roman: V dřívějších letech jsme výměnné koncerty pořádali. Bohužel podmínky a prostory pro takovéto akce u nás v Chomutově nejsou tak dobré jako v jiných koutech ČR. Hlavně se o to nemusíme tak starat neboť od minulého roku se o nás pilně stará náš Jirka-manager a na stránkách můžete najít jaké akce pro nás jeho zásluhou domluvil http://www.bandzone.cz/xlefttodie či http://www.xlefttodie.cz
Jaká je frekvence vašeho koncertování? Máte nějakou metu, přes kterou už by jste nešli? Znám několik kapel, které hrají dvakrát do měsíce a víc už nechtějí.
Roman: Dalo by se i říct, že koncertujeme každým týdnem alespoň jednou , ale občas máme nějaký ten týden oraz. Není to úplně konstantní. V červnu nás čeká celkem šest koncertů a na červenec také. Namátkou mohu jmenovat třeba Vysmáté léto Kadaň http://rockfest.cz či Sázava fest. Myslím, že bychom dokázali koncertovat častěji, ale každý máme svou práci a časově je mít kapelu velmi náročné.
V jakých číslech se pohybuje návštěvnost na Vašich koncertech?
Roman: Je to různé. V klubech stovky a na festival jsou to větší čísla.
Objevíte se i na letních festech? Předpokládám, že ano, protože fesťáky jsou velkou šancí, kde Vás může vidět a slyšet spousta lidí.
Roman: Jak jsem již v některé předešlé otázce odpovídal, tak se na festivaly chystáme. Kromě Vysmátého Léta a Sázava festu také na Rock For People, Basinfirefest, Noc Plná hvězd, Blatenský fest.
Myslím, že je čas, aby si představil jednotlivé členy.kapely.
Roman: Svět x-left to die tvoří zpěvák David Weingärtner , bubeník Jan Valenta (Valenťák), který je z Teplické konzervatoře a učitelem žatecké ZUŠ , basákem Víťou Ružíčkou z Kadaně, dále kytarista Ivan Bubla a já co by kytarista Roman Knop.
Co považujete za Váš největší úspěch? Pro někoho je to vydání CD nebo koncertování.
Roman: Za velké úspěchy považujeme aktuální koncert před Marilyn Mansonem, nedávnou soutěž o předskakování KORN,ve které bylo pět finalistů, které si vybral sám managment KORN, každopádně vydání naší desky s názvem „POTEŠMA“, ale i starší úspěchy jako vítězství České rockové ligy, Skutečné ligy či Můzy v Plzni. Některým internetovým soutěžím jsme také podléhaly a některé z nich i válcovaly.
Prozraď čtenářům Vaše plány do budoucna. Co Vás čeká a nemine?
David: Můžete se těšit na nový videoklip, který bude točen na jednu ze skladeb alba POTEŠMA. Připravujeme také X-L.T.D SHOP, tzn. : odznaky, trika a různé doplňky. Také nás můžete navštívit na výše zmíněných festivalech. Plánujeme společné koncerty s kapelami „ THE.SWITCH“ a „RATTLE BACKET“. Na podzim se můžete těšit na první turné kapely X-Left To Die.
Chtěl by si něco vzkázat čtenářům mkmb.cz?
David: Děkujeme za podporu fanoušků, moc si jí vážíme. Zůstaňte nám i nadále nakloněni a my Vás budeme odměňovat skvěle nadupanou show. Bez Vás bychom nezvládli to, co nás nutí drát se dál. Lidem, kterým se nás ještě nepodařilo shlédnout vzkazuji: Přijďte nás ochutnat a poznat, také jiný styl, nežli se tady obvykle hraje. Máme Vám opravdu mnoho co nabídnout.
Děkuji Vám za rozhovor a držím palce, ať to všechno klapne. Díky za cenu do soutěže.
Roman: My děkujeme za zájem a nechť se naše CD do soutěže líbí.
Webové stránky: http://www.xlefttodie.cz/ ,http://bandzone.cz/xlefttodie
Adresa profilu: http://www.mkmb.cz/xlefttodie/#wallet
Nabídka koncertů: Jiří Knop 774 204 083 management@xlefttodie.cz
Kapela: Roman 739 307 509 band@xlefttodie.cz
Soutěžní otázka:Před jakou legendou X-left to die předskakovali 3.6.09 v Brně?
Můžete vyhrát debutové CD X-left to die "POTEŠMA".
Uzavírka soutěže je 5.7.2009
Zůčastnit se můžete zde na odkazu :
viewtopic.php?f=134&p=722&sid=766bdee324b95efe27f91a5cda92a1ea#p722
Packa
Tak tady máme výherkyni naší soutěže. CD skupiny X-LEFT TO DIE "POTEŠMA" vyhrává Jarka Kopečná z Ořechova.
Výherkyni gratuluji.
Packa
.